Zodpovednosť
Udržateľnosť
V spoločnosti McDonald's vieme, že udržateľnosť je kľúčom k našej budúcnosti, a preto sa snažíme podniknúť kroky, ktoré povedú k ekologickejším riešeniam.
Je pre nás dôležité, akú stopu zanecháme na planéte, a uvedomujeme si, že aj zdanlivo malá akcia môže mať vzhľadom na našu veľkosť veľký vplyv na životné prostredie.
- 37 000
-
reštaurácií
- 100+
-
krajín sveta
- 69 000 000
-
zákazníkov denne
Obaly a recyklácia
Na ceste k budúcnosti bez plastu
V McDonald's sa neustále snažíme eliminovať podiel plastov v našich obaloch. Práve preto sme začali podávať všetky studené nápoje, určené na konzumáciu na našich prevádzkach, bez pôvodných plastových viečok.
Viac informáciíPlastové slamky nahradené papierovými = úspora 10 ton plastov ročne
Plastové poháre nahradené papierovými = úspora 30 ton plastov ročne
Škatuľky na Big Mac či na naše legendárne hranolky sú vyrobené z recyklovaného papiera (takmer 90 %)
Osemdesiatosem percent našich obalov pre zákazníkov je z papiera. Tieto papierové obaly sú vyrobené z recyklovaného a certifikovaného papiera. Napríklad škatuľka alebo obal na hranolky Big Mac obsahujú 72 % recyklovaného papiera. Informácie o pomere recyklovaného papiera použitého v konkrétnom obale nájdete na spodnej strane, vždy uprostred symbolu recyklácie.
Plastové príbory nahradené udržateľným dreveným variantom = úspora 16 ton plastov ročne
Príbory sú vyrobené z brezového dreva s certifikáciami FSC a PEFC a sú leštené karnaubovým voskom certifikovaným UEBT. Hlavnou výhodou drevených príborov je ich environmentálne hľadisko. Drevené príbory sa považujú za biologicky rozložiteľný odpad a podobne ako zvyšky potravín sa môžu kompostovať alebo spracovať na bioplyn.
V roku 2025 ľudstvo podľa odhadov denne vyprodukuje 6 miliónov ton odpadu. Pokiaľ budeme ďalej vytvárať odpad dnešnou rýchlosťou, za tridsať rokov bude v oceánoch viac plastu než rýb.
Neustále preto v McDonald's znižujeme množstvo používaných plastov a do roku 2025 sme si na globálnej úrovni vytýčili nasledujúce ciele:
Všetky obaly budú z obnoviteľných, recyklovaných alebo certifikovaných zdrojov.
Všetky obaly aj bioodpad vo všetkých našich reštauráciách budeme triediť a posielať na ďalšie využitie.
A ako je na tom McDonald's na Slovensku?
Za našich zákazníkov triedime všetok odpad už 18 rokov.
- 22 %
-
energetické využitie
- 19 %
-
materiálová recyklácia
- 33 %
-
využitý bioodpad, oleje a tuky
- 26 %
-
skládkovanie
*Údaje z roku 2019.
Triedenie odpadu
V našich reštauráciách triedime odpad každý deň takmer 20 rokov.
V roku 2003 sme zaviedli triediace miestnosti vo všetkých slovenských reštauráciách. Zbiera a triedi sa tu všetok odpad, ktorý zákazníci odkladajú do zberných vozíkov. Odtiaľ je poctivo vytriedený a poslaný na spracovanie.
Naši zákazníci veľmi dobre vedia, že v našich reštauráciách triedime odpad. Na každom úložnom vozíku, kde zákazníci po jedle odložia svoje podnosy, ich o tom informujeme nápisom „Roztriedime to za vás“.
Nemôžeme však triediť významnú časť nášho odpadu po našich zákazníkoch, pretože nemôžeme kontrolovať spôsob triedenia mimo reštaurácie či jedlo odvezené z McDrive alebo doručené domov cez donáškovú službu McDelivery.
Napriek tomu nám nie je ľahostajné, ako naši zákazníci zaobchádzajú s našimi obalmi a v akom kontajneri končia.
Aby sme našim zákazníkom pomohli ľahko a rýchlo určiť, ktoré obaly patria do ktorého kontajnera, pripravili sme pre nich jednoduchý návod.
Ako teda správne triediť obaly
z jedla McDonald's doma?
Klimatické zmeny
a znižovanie emisií
Skleníkové plyny spôsobené ľudskou činnosťou otepľujú svetovú klímu, spôsobujú nárast hladiny oceánov, spôsobujú požiare a vystavujú zvieratá nebezpečenstvu. S tým chceme v spoločnosti McDonald's niečo robiť.
Preto sme odhodlaní znížiť emisie skleníkových plynov z našich reštaurácií a kancelárií o tretinu v priebehu 10 rokov a tiež emisie súvisiace s výrobou, spracovaním a prepravou surovín.
Zavádzame LED osvetlenia a kuchynské vybavenie, ktoré spotrebuje menej energie. Napríklad v slovenských reštauráciách používame fritézy s nižšou spotrebou oleja a elektriny.
Hovädzie mäso
Naše známe hamburgery robíme len zo 100 % mletého hovädzieho mäsa a záleží nám na tom, aby jeho produkcia bola šetrná k životnému prostrediu a zvieratá žili v dobrých podmienkach.
V roku 2011 sme iniciovali vytvorenie Globálneho okrúhleho stola pre udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, kde združujeme poľnohospodárov, spracovateľov mäsa, predajcov, zákazníkov a mimovládne organizácie.
Spoločne sme identifikovali globálne požiadavky na udržateľnú produkciu hovädzieho mäsa, ktoré sa zameriavajú na tieto oblasti:
zodpovedné nakladanie
s prírodnými zdrojmi,
šetrné a dôstojné
životné podmienky zvierat,
zaistenie kvality
a bezchybnosti
hovädzieho mäsa,
rešpekt k ľuďom
a komunitám,
podpora efektivity
a inovácií s cieľom znížiť
produkciu odpadu.
Záväzok voči rodinám
Naše reštaurácie navštevujú každý deň milióny rodín, a preto chceme naďalej zlepšovať kvalitu nášho kultového menu pre najmenších – známeho ako Happy Meal.
Preto bude menu detských jedál do roku 2022 bez umelých vôní a farbív a polovica ponuky Happy Meal bude:
Zamestnanci
Naši zamestnanci sú motorom a srdcom našich reštaurácií, a preto im pomáhame v profesionálnom a osobnom rozvoji prostredníctvom programu Skills For Life.
Práca v McDonald's je vnímaná ako „kvalitný základ“ pre budúci rozvoj každého zamestnanca vďaka získaným zručnostiam, ako je umenie komunikácie a tímovej práce.
V rámci nášho sofistikovaného a prepracovaného vzdelávacieho systému ponúkame každému zamestnancovi možnosť kurzov o riadení kvality, ktoré otvárajú dvere na ceste za kariérou nielen v rámci McDonald's.
Počas prevádzky sa každý zamestnanec učí, ako pracovať s tímom ľudí, riešiť krízové situácie a získavať praktické skúsenosti s riadením reštaurácií a ďalšími zručnosťami užitočnými pre život.