Z PLANTÁŽÍ DO HRNČEKA
Púť našej kávy je dlhá, a preto vám ju chceme priblížiť.
Pozrite sa, odkiaľ pochádza, ako sa pestuje a spracováva.
Prajeme príjemnú cestu za poznaním.






POZRI SA NIŽŠIE
VŠETKO SA ZAČÍNA
V JUŽNEJ AMERIKE
Naša káva pochádza z plantáží v nadmorskej výške
od 915 do 2 000 m. n. m. Je to lahodná kombinácia
arabiky z Brazílie, Hondurasu, Ekvádoru a Kolumbie.




OD SEMIENKA
K STROMU
Dopestovať kávovník je beh na dlhú trať.
Semienko po zasadení rastie pol roka v škôlke, kým
sa z neho nestane malá rastlinka. Tá sa potom vysadí
na plantáž, kde rastie ďalšie 3 roky, kým je pripravená
na prvý zber.

IDEÁLNE POČASIE
15–24 °C
Na bezproblémové dozrievanie
potrebuje káva stálu teplotu a tieň.
Preto kávovníky z vyšších a tienistejších
plantáží mávajú kvalitnejšie zrná.
ÚPRAVA KROV
Na zjednodušenie zberu sú kry
kávovníkov udržiavané v ideálnej výške.
1,2 – 1,7 metra
METÓDY ZBERU
Mechanický zber
Väčšina našej kávy sa zberá pomocou tohto automatizovaného zberu,
ktorý sa využíva na rovinatých plantážach.
„Stripping“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú všetky plody naraz.
Túto metódu využívame na horšie dostupných plantážach.
„Selective picking“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú iba zrelé plody.
ČAS ZBERU
Ten záleží na konkrétnom plantážnikovi a polohe plantáže. Vždy je to však v momente, keď sú plody zrelé, majú, teda červenú, fialovú alebo sýto žltú farbu. Južnejšie od rovníka sa káva zberá na jar, severnejšie zas na jeseň. Dôležitá je aj nadmorská výška plantáže.
ČO S DOZRETÝMI PLODMI?

ZRELOSŤ
PLODOV
Keď plody sčervenajú, sú
pripravené na zber.

OVOCIE
KÁVOVNÍKA
Plantážnici dozretému ovociu kávovníka
bežne hovoria „jahoda“ alebo „višňa“..

SPRACOVANIE
PLODOV
Mokrá metóda
Našu kávu spracovávame práve pomocou tejto metódy, keď sa ovocie umiestni do vodného kúpeľa, kde prirodzene fermentuje. Následne sa odstráni koža a dužina.
Suchá metóda
Ďalšia využívaná metóda, keď sa ovocie rozloží na zem a suší sa na priamom slnku. Následne sa oddeľujú zrná od zvyšku ovocia.


PRAŽENIE KÁVY
Káva pri pražení stratí až 17 % hmotnosti,
ale nadobudne na objeme až o 60 %.
INTENZÍVNA ARÓMA
Pri pražení kávy sa vyzráža až 700 prchavých látok,
ktoré potom formujú svoju špecifickú vôňu.

PRÍPRAVA KÁVY
Kávu u nás pripravujú školení baristi, ktorí vedia, ako zachovať jej vyváženú chuť a silnú arómu. Neoddeliteľnou súčasťou je tiež údržba kávovaru.
PRESKÚMAJ
PONUKU KÁVY
V MCCAFÉ
Naši baristi si zdokonaľujú svoje zručnosti a snažia sa
neustále zlepšovať aj vďaka obľúbenej súťaži,
ktorú pre nich každý rok pripravujeme.
barista cup 2019
Ako to tohto roku
dopadlo, nájdete
