Jednoducho dobrá káva
z Južnej Ameriky

Jednoducho dobrá káva
z Južnej Ameriky

Jednoducho dobrá káva
z Južnej Ameriky

Z PLANTÁŽÍ DO HRNČEKA

Púť našej kávy je dlhá, a preto vám ju chceme priblížiť.
Pozrite sa, odkiaľ pochádza, ako sa pestuje a spracováva.
Prajeme príjemnú cestu za poznaním.

PÔVOD KÁVY
PESTOVANIE KÁVY
STAROSTLIVOSŤ O PLODY
PRAŽENIE KÁVY
PRÍPRAVA KÁVY

VŠETKO SA ZAČÍNA
V JUŽNEJ AMERIKE

Naša káva pochádza z plantáží v nadmorskej výške
od 915 do 2 000 m. n. m. Je to lahodná kombinácia
arabiky z Brazílie, Hondurasu, Ekvádoru a Kolumbie.

OD SEMIENKA
K STROMU

Dopestovať kávovník je beh na dlhú trať.
Semienko po zasadení rastie pol roka v škôlke, kým
sa z neho nestane malá rastlinka. Tá sa potom vysadí
na plantáž, kde rastie ďalšie 3 roky, kým je pripravená
na prvý zber.

IDEÁLNE POČASIE

15–24 °C

Na bezproblémové dozrievanie
potrebuje káva stálu teplotu a tieň.
Preto kávovníky z vyšších a tienistejších
plantáží mávajú kvalitnejšie zrná.

ÚPRAVA KROV

Na zjednodušenie zberu sú kry
kávovníkov udržiavané v ideálnej výške.

1,2 – 1,7 metra

METÓDY ZBERU

Mechanický zber
Väčšina našej kávy sa zberá pomocou tohto automatizovaného zberu,
ktorý sa využíva na rovinatých plantážach.

„Stripping“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú všetky plody naraz.
Túto metódu využívame na horšie dostupných plantážach.

„Selective picking“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú iba zrelé plody.

ČAS ZBERU

Ten záleží na konkrétnom plantážnikovi a polohe plantáže. Vždy je to však v momente, keď sú plody zrelé, majú, teda červenú, fialovú alebo sýto žltú farbu. Južnejšie od rovníka sa káva zberá na jar, severnejšie zas na jeseň. Dôležitá je aj nadmorská výška plantáže.

ČO S DOZRETÝMI PLODMI?

ZRELOSŤ
PLODOV

Keď plody sčervenajú, sú
pripravené na zber.

OVOCIE
KÁVOVNÍKA

Plantážnici dozretému ovociu kávovníka
bežne hovoria „jahoda“ alebo „višňa“..

SPRACOVANIE
PLODOV

Mokrá metóda
Našu kávu spracovávame práve pomocou tejto metódy, keď sa ovocie umiestni do vodného kúpeľa, kde prirodzene fermentuje. Následne sa odstráni koža a dužina.

Suchá metóda
Ďalšia využívaná metóda, keď sa ovocie rozloží na zem a suší sa na priamom slnku. Následne sa oddeľujú zrná od zvyšku ovocia.

PRAŽENIE KÁVY

Káva pri pražení stratí až 17 % hmotnosti,
ale nadobudne na objeme až o 60 %.

INTENZÍVNA ARÓMA

Pri pražení kávy sa vyzráža až 700 prchavých látok,
ktoré potom formujú svoju špecifickú vôňu.

PRÍPRAVA KÁVY

Kávu u nás pripravujú školení baristi, ktorí vedia, ako zachovať jej vyváženú chuť a silnú arómu. Neoddeliteľnou súčasťou je tiež údržba kávovaru.

PRESKÚMAJ
PONUKU KÁVY
V MCCAFÉ

TU

Naši baristi si zdokonaľujú svoje zručnosti a snažia sa
neustále zlepšovať aj vďaka obľúbenej súťaži,
ktorú pre nich každý rok pripravujeme.

barista cup 2019

Ako to tohto roku
dopadlo, nájdete

Prihlásenie k newsletteru