Púť našej kávy je dlhá, a preto vám ju chceme priblížiť.
Pozrite sa, odkiaľ pochádza, ako sa pestuje a spracováva.
Prajeme príjemnú cestu za poznaním.
POZRI SA NIŽŠIE
Naša káva pochádza z plantáží v nadmorskej výške
od 915 do 2 000 m. n. m. Je to lahodná kombinácia
arabiky z Brazílie, Hondurasu, Ekvádoru a Kolumbie.
Dopestovať kávovník je beh na dlhú trať.
Semienko po zasadení rastie pol roka v škôlke, kým
sa z neho nestane malá rastlinka. Tá sa potom vysadí
na plantáž, kde rastie ďalšie 3 roky, kým je pripravená
na prvý zber.
15–24 °C
Na bezproblémové dozrievanie
potrebuje káva stálu teplotu a tieň.
Preto kávovníky z vyšších a tienistejších
plantáží mávajú kvalitnejšie zrná.
Na zjednodušenie zberu sú kry
kávovníkov udržiavané v ideálnej výške.
1,2 – 1,7 metra
Mechanický zber
Väčšina našej kávy sa zberá pomocou tohto automatizovaného zberu,
ktorý sa využíva na rovinatých plantážach.
„Stripping“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú všetky plody naraz.
Túto metódu využívame na horšie dostupných plantážach.
„Selective picking“
Manuálna metóda, pri ktorej sa pozberajú iba zrelé plody.
Ten záleží na konkrétnom plantážnikovi a polohe plantáže. Vždy je to však v momente, keď sú plody zrelé, majú, teda červenú, fialovú alebo sýto žltú farbu. Južnejšie od rovníka sa káva zberá na jar, severnejšie zas na jeseň. Dôležitá je aj nadmorská výška plantáže.
Keď plody sčervenajú, sú
pripravené na zber.
Plantážnici dozretému ovociu kávovníka
bežne hovoria „jahoda“ alebo „višňa“..
Mokrá metóda
Našu kávu spracovávame práve pomocou tejto metódy, keď sa ovocie umiestni do vodného kúpeľa, kde prirodzene fermentuje. Následne sa odstráni koža a dužina.
Suchá metóda
Ďalšia využívaná metóda, keď sa ovocie rozloží na zem a suší sa na priamom slnku. Následne sa oddeľujú zrná od zvyšku ovocia.
Káva pri pražení stratí až 17 % hmotnosti,
ale nadobudne na objeme až o 60 %.
Pri pražení kávy sa vyzráža až 700 prchavých látok,
ktoré potom formujú svoju špecifickú vôňu.
Kávu u nás pripravujú školení baristi, ktorí vedia, ako zachovať jej vyváženú chuť a silnú arómu. Neoddeliteľnou súčasťou je tiež údržba kávovaru.
Naši baristi si zdokonaľujú svoje zručnosti a snažia sa
neustále zlepšovať aj vďaka obľúbenej súťaži,
ktorú pre nich každý rok pripravujeme.