Zavrieť ×

Káva z Hondurasu

Limitovaná edícia Honduras

Zisti viac

Honduras v McCafé celý február

Kde leží Honduras? Ako to tam vyzerá? Akí sú miestni ľudia? Ako sa tam pestuje
káva a v čom je vlastne iná než tá, na ktorej si u nás môžete pochutnať normálne?
Tak pekne poporiadku…

O Hondurase

Ponúkaná káva pochádza z krajiny Honduras, ktorá leží v Strednej Amerike. Je to hornatá krajina, ktorej východnú časť obmývajú vlny Karibiku. Terén je tu svahovitý, miestami až hornatý. Vďaka prírodným špecifikám sa honduraská káva vyznačuje bohatou aromatickou chuťou s ovocnými tónmi.

Pestovanie kávy

Káva sa tu pestuje pri teplotách 15 – 24 °C. Na slnku sa jej darí, ale keď dozrieva, má radšej tieň. Miestni farmári ju pestujú s láskou a energiou. V čase zberu dokáže každý z nich pozberať takmer 70 kg kávových bobúľ denne, čo zodpovedá obratiu asi 35 kríkov.

Čistenie kávy

Z každých nazberaných 70 kg kávových bôbov sa po očistení získa okolo 10 kg zelených kávových zŕn. Najprv však treba zbaviť sa šupky. Tá odpadne pri fermentácii v špeciálnych kadiach alebo je odstránená mechanicky v mlynoch.

Praženie kávy

Z 10 kg zelených kávových zŕn získame po upražení 8 kg krásne voňavých hnedých zŕn, z ktorých možno pripraviť kávový nápoj. Pre zaujímavosť – pri pražení zrná nadobudnú na objeme o viac než polovicu a uvoľní sa z nich zhruba 700 aromatických látok.

Káva, ktorú práve predávame, je 100 % arabika z týchto odrôd:
Orange Bourbon, Yellow a Red Catuai a je naozaj veľmi dobrá.
Príď sa presvedčiť!